Шукати в цьому блозі

четвер, 19 травня 2016 р.

„ Пам’ятники Тарасові Шевченку в Україні та світі”



 

50 років тому тодішній генеральний секретар ООН – бірманець У Тан зізнався: „Заздрю українцям – маєте Шевченка. Це геній не тільки України. Це велет, титан людської мислі, поет всеосяжний. Месія, що належить світові. Разом із Шевченком, з його словом ви, українці, безсмертні”.
Український поет прожив лише 47 років, з них 24 – у кріпацтві, а ще 10 років на засланні. Втім, уже після його смерті з'явиться цифра, якою міг пишатись і поет, і кожен українець. Тарасу Шевченку встановили найбільшу кількість пам'ятників у світі – 1384,  це рекордний показник для діяча культури. Більшість монументів Шевченку розташовані на території України,              пам’ятники поетові відкрито в Каневі, Києві, Харкові в усіх обласних центрах, містах та селах України. У нас, на Волині, їх 22. Найбільше – у Івано-Франківській області – понад 200, у Львівській 187, Тернопільській 165, Черкаській 102. Майже півтори сотні монументів Кобзареві розміщено у 35 країнах світу. У Росії – 30 (10 пам’ятників і 20 меморіальних дощок), Казахстані 16, США – 9, Канаді - 9, у Білорусі 6, Польщі 5, Молдові 4, Бразилії 3, Аргентині 3, Франції 3 та ін.
Тарас Григорович став символом правди і великої любові до людини. Його творчість зігріта патріотизмом, пройнята непримиренністю до ворогів і гнобителів народу, утіленням ідеалу свободи. Своїми творами стверджує, що український народ ніколи не був завойовником і поневолювачем інших народів, а боровся за власну волю та незалежність.
Була представлена виставка „Єднаймо душі словом Кобзаря”.
Виступила  Огнєва Олена Дмитрівна – кандидата історичних наук, доцент відділу Далекого Сходу Інституту сходознавства НАН України, заслужений працівник культури,

Немає коментарів:

Дописати коментар