Шукати в цьому блозі

вівторок, 11 вересня 2018 р.

           Книги, надруковані шрифтом Брайля у відділі зберігання основного фонду

      На протязі 2016-2017р.р. у фонди Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки надійшла група книг шрифтом Брайля. До речі, шрифт Брайля – це опуклий крапковий шрифт для читання і письма сліпих, у якому для позначення всіх букв і цифр використовується комбінація шести крапок. Шрифт був розроблений французьким педагогом Л.Брайлем ще у 1825 році і в наші часи пристосований для багатьох мов світу. Різні комбінації 6-ти крапок дають змогу позначити й цифри, розділові знаки, математичні, хімічні та нотні знаки.
      В Україні на даний час майже 80 тис. людей страждають різними порушеннями зору.
При цьому за останні 25 років надруковано тільки 300 видань шрифтом Брайля – в основному це навчальна література і дитячі книги. Для вирішення цього питання було засновано проект «ВraLLe Studio». Цей проект – ініціатива, спрямована на забезпечення доступу до інформації людей з порушеннями зору через створення студії друку шрифтом Брайля із центрами у Києві та Луцьку.
     У Луцьку проект «ВraLLe Studio» діє на базі Волинської обласної друкарні. До недавнього часу в Україні така спеціалізована література взагалі не видавалася. Старт положила громадська організація «Генералізація успішної дії», завдяки якої цей проект синхронно почав діяти у Луцьку та Києві.
     У Луцьку проект було здійснено завдяки тому, що громадська організація виграла конкурс громадських ініціатив, який проводила міська Рада. Незрячим допомогли багато спонсорів, благодійників та небайдужих людей.
     У Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки у відділі зберігання основного фонду  знаходиться книги для незрячих. Це духовна, дитяча художня література та підручники для дітей, які навчаються у спецшколах.
    Першими до нашої бібліотеки надійшло 2 примірники «Православного молитовника» 2015 року видання, який побачив світ старанням синодального відділу соціального служіння Волинської єпархії, Волинського осередку Всеукраїнської організації інвалідів із вадами зору «Генералізація успішної дії» таза кошти української діаспори у США й засновника та Президента Європейського альянсу пауерліфтингу Вадима Коцаги і всіх небайдужих людей.
    Друга група книг – підручники, серед них ми бачимо 2 книги у 2-х частинах – це хрестоматії із сучасної української мови для читання у 1- 4 -х класах спеціальних шкіл, де
навчаються діти з вадами зору. Вони вийшли у світ за підтримки Благодійної організації «Фонд родини Нечитайло» у Києві у 2014 році.
    До художніх творів, надрукованих шрифтом Брайля, відноситься 44 книги українських та зарубіжних письменників, серед них – класики української літератури: І.Я. Франко «Лис Микита», «Захар Беркут», «Украдене щастя», «Зівяле листя» та сучасна українська  історична література - Рутківський В. «Сторожева вежа». Серед зарубіжних авторів ми бачимо книги для дітей фінського письменника Туве Янсона «Комета пролітає», «Зима -чарівниця», «Небезпечне літо», «Мемуари тата Мумі-Троля» у 2-х книгах.
      Видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» також за підтримки названого фонду видало у Києві у 2016 році дитячу книжку  Каті Штанко у 3-х частинах «Дракони, вперед!».
       А збірку  дитячих творів загальною кількістю 7 книжок: Оксана Думанська «Марійчині пригоди», Оксана Кротюк «Чап-чалапу, гусоньки!», Оксана Лущевська «Про кита», Богдана Магіяш «Казки Різдва», Катерина Міхаліцина «Бабусина господа», Тарас Прохасько і Маряна Прохасько «Життя і сніг», Маряна Савка «Босоніжки для стоніжки» надруковано в рамках проекту «Книга Брайлем». Друк здійснено у ресурсному центрі освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська Політехніка». Тексти для друку надало «Видавництво Старого Лева». Цікниги дуже дорогі, мають кольорові обкладинки, дуже якісний папір, а дитяча збірка поезій Маряни Савки ще доповнена диском з аудіо версією у виконанні автора.
        Окремо хочеться відмітити волинські книжки для незрячих.19 жовтня 2016 року Всеукраїнська організація незрячих людей «Генерація успішної дії»у Луцьку на Волині 
відкрила першу приватну типографію. У рамках цього проекту наша бібліотека отримала збірник оповідань українських письменників «Волонтери. Мобілізація» та повість відомої волинської письменниці Надії Гуменюк «Літо з амазонками» для дітей.
       До недавнього часу в Україні книги для незрячих майже не друкувалися через нерентабельність. В залежності від кількості сторінок собівартість однієї такої книги складає 400-500гр. Це дуже дорогі і цінні видання. Хочеться відмітити високі поліграфічні
Якості книг, гарні сучасні обкладинки, дорогий папір. Завдяки цим виданням усі, особливо діти, мають відтепер однаковий доступ до різних сфер життя, інформації, незважаючи на неоднакові можливості. Дуже важливо, щоб усі і зрячі, і незрячі, могли читати одні і ті ж книги, в рівних обсягах отримувати необхідні відомості. Завдяки новим акціям Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки тепер має можливість сприяти цій благородній і гуманній справі.
    Запрошуємо відвідати нашу книгозбірню. У фойє представлена постійно діюча виставка "Торкаючись - читаю...", де кожен  матиме змогу ближче ознайомитись з цими унікальними виданнями.

Немає коментарів:

Дописати коментар